RECEPTEN
Limoncello tiramisu.
Ingrediënten
Instructies
Bron: https://liefdevoorbakken.nl/limoncello-tiramisu/
Terug
- vierkante bakvorm, liefst met losse bodem
- vel bakpapier om in de bodem te leggen
- 1,5 pak lange vingers
- limoncello
- 1 citroen
- 250 gram mascarpone
- 2x 250 ml verse slagroom (minimaal 35% vet)
- 0,5 zakje slagroomversteviger (bijvoorbeeld Klopfix)
- 2 blaadjes gelatine
Instructies
- Leg de gardes van je mixer in de vriezer, handig voor het kloppen van de slagroom. Leg het vel bakpapier in de bakvorm, vouw het zò dat het aan twee kanten wat uitsteekt, zodat je de taart er uit kan tillen.
- Leg dan de bodem vol met lange vingers.
- Snijd de citroen doormidden, pers de ene helft uit. Vul dit aan met water tot 60 ml. Voeg hier 20 ml Limoncello aan toe en circa 3 eetlepels poedersuiker. Meng dit er goed door met een garde. Proef even of het niet te zuur is, anders nog een beetje poedersuiker erbij. Gebruik iets meer dan de helft van dit mengsel om de lange vingers in de bakvorm mee te besprenkelen. Laat dit even intrekken.
- Klop 250 ml slagroom stijf (doe dit met koude gardes, van te voren even in de vriezer leggen). Voeg wat poedersuiker en een half zakje klopfix toe. Zet even in de koelkast.
- Klop de mascarpone los met 10 ml Limoncello en 25 gram poedersuiker. Voeg beetje bij beetje de slagroom toe en klop dit voorzichtig door, klop vooral niet te lang.
- Schep dit mengsel op de laag lange vingers. Strijk het glad met een paletmes. Laat opstijven in de koelkast.
- Week 2 blaadjes gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Klop 250 ml slagroom bijna stijf. Voeg twee à drie eetlepels poedersuiker aan toe.
- Neem 10 ml Limoncello, vul aan tot 50 ml met water. Breng dit in een steelpannetje aan de kook. Zet het vuur uit en laat ongeveer 1 minuutje staan. Knijp de gelatine uit en los op in het hete water. Laat dit ongeveer 5 minuutjes afkoelen.
- Voeg dan beetje bij beetje toe aan de slagroom, klop voorzichtig op de laagste stand door.
- Haal de bakvorm uit de koelkast en leg hier een tweede laag lange vingers op. Bestrijk ook deze met het Limoncello mengsel.
- Schep hier het slagroommengsel op. Strijk glad met een paletmes. Laat dit 1 à 2 uur opstijven in de koelkast.
- Als de taart stevig is, dan haal je deze weer uit de koelkast. Til met het bakpapier de taart uit de vorm en zet het op een serveerplank. Haal dan voorzichtig het bakpapier er onderuit met een mes.
- Snijd de overige helft van de citroen in dunnen plakjes en snijd ze doormidden. Leg ze op de taart. Snijd de taart in mooie vierkantjes. Decoreer met wat geraspte schil van de citroen. Ik had nog wat merengue toefjes liggen, die heb ik verkruimeld en over de taartjes gestrooid.
Bron: https://liefdevoorbakken.nl/limoncello-tiramisu/
Terug